6987005758 6973744846 Πτολεμαΐδα Ν576 kalavrinos250@gmail.com
hero image
 
 


 

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Καλαβρινός Νικόλαος, Πτολεμαΐδα, Κοζάνης 

Η ΦΥΛΗ LACAUNE

Η Φυλή Λακόν είναι μια γαλλική φυλή προβάτων με έμφαση στη γαλακτοπαραγωγή. Είναι η κυρίαρχη φυλή στη Γαλλία και αναγνωρίζεται ως μία από τις σημαντικότερες παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα. Το όνομά της προέρχεται από την πόλη Λακόν στο νομό Ταρν, νότια του Μασίφ Σαντράλ. Στην εν λόγω περιοχή, καθώς και στους νομούς Αβερόν, Ερώ και Λοζέρ, βρίσκονται τα κυριότερα εκτροφικά κέντρα για αυτήν τη φυλή. Το γάλα που παράγουν τα πρόβατα χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή του διάσημου τυριού ροκφόρ.

Μορφολογία
Τα ζώα αυτής της φυλής έχουν αποκλειστικά λευκό χρώμα, με το μαλλί να καλύπτει μόνο την πλάτη και ένα τμήμα του λαιμού. Το κεφάλι τους είναι μακρύ και ελαφρώς κοίλο. Πρόκειται για φυλή με μεγάλο σωματικό μέγεθος, με τα αρσενικά να έχουν ύψος μεταξύ 80 και 100 κιλών, ενώ τα θηλυκά έχουν βάρος περίπου 55 έως 75 κιλά.

Αποδόσεις και αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά
Η μέση παραγωγή γάλακτος ανά γαλακτική περίοδο για τα ζώα αυτής της φυλής είναι περίπου 270 κιλά. Η μέση διάρκεια της περιόδου αρμέγματος είναι 165 ημέρες, κυμαίνονται από 146 ημέρες για τα πρωτόγεννα ζώα έως 172 ημέρες για τα πιο ώριμα. Το παραγόμενο γάλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος (7,1%) και πρωτεΐνη (5,2%).

Τα θηλυκά τίκνωνται συνήθως με δίδυμα, και τα αρνιά έχουν βάρος 3-4 κιλά κατά τη γέννα.